Andelen kontaktløse betalinger økte i april

Foto: BankAxept
Foto: BankAxept

Antallet korttransaksjoner falt med 24 prosent i april 2020 sammenlignet med samme periode i fjor, samtidig som det gjennomsnittlig ble handlet for større beløp ved hver handel og at andelen kontaktløse betalinger økte til 64 prosent.

Det ble i april måned utført 127,2 millioner transaksjoner med betalingskort i Norge. Det er et fall på 24 prosent i forhold til samme periode i fjor. Samtidig falt forbruket i april med 8,5 prosent sammenlignet med fjoråret. 

Tallene er et uttrykk for at vi i løpet av april handlet for større beløp av gangen i og med at omsetningen falt med kun 8,5 prosent. I alt har nordmenn handlet varer og tjenester for litt mer enn 50 milliarder kroner i april, forteller analysesjef i Nets.

– Månedstallene er igjen, i april, preget av Covid-19, som har endret kjøperadferden markant. Gjennomsnittsbeløpet per transaksjon steg, også mer enn vi så i slutten av mars, derfor faller omsetningen kun med 8,5 prosent, forklarer sjef for data og analyse i Nets, Per Harald Strøm.

– I mars falt samlet kortomsetning mer enn 14 prosent, til tross for at forbruket var normalt den første halvdel av måneden. I april har samfunnet vært delvis lukket ned hele måneden, men den samlede kortomsetning er bare falt med 8,5 prosent. Det vitner om at nordmenn holder hjulene i gang og at det kanskje er mer optimisme å spore blant forbrukerne, sier Strøm.

Andelen kontaktløse betalinger steg markant

At nordmenn har vært opptatt av å minske spredning av Covid-19, ses også i betalingsmønsteret. Tallene viser at flere har ønsket å bruke kontaktløse betalingsmåter som betalingskort. På den måten har de unngått å berøre kontanter eller betalingsterminaler. I april steg andelen av kontaktløse transaksjoner med hele 27 prosent sammenliknet med mars, som også var rekordmåned med hensyn til kontaktløs betaling.

– Forrige måned steg andelen kontaktløse betalinger fra 50 til 64 prosent av alle BankAxept-kjøpene, sier kommunikasjonssjef i Vipps AS, Hanne Kjærnes, i en pressemelding.

Les også: Øker grensen for kontaktløs betaling med BankAxept

Oppgjøret for samlet kortbruk inneholder kjøp med BankAxept og internasjonale kort i Norge, herunder elektroniske gavekort brukt i norske betalingsterminaler. Også handel på nettet eller via mobil, for en del norske nettbutikker, er inkludert i tallmaterialet.