Mastercard og P27 inngår avtale om nytt betalingsnettverk

Illustrasjonsfoto: Mastercard kredittkort.
Illustrasjonsfoto: Mastercard kredittkort.

Mastercard og P27 Nordisk Betalingsplattform inngår avtale om å bygge et omfattende betalingsnettverk for Norden. 

Det nye samarbeidet skal levere raske betalinger på tvers av landegrenser og valutaer.

- I dag har de seks nordiske bankene som inngår i P27 Nordisk Betalingsplattform (Danske Bank, Nordea, SEB, Handelsbanken, Swedbank og Finnish OP Financial Group) og Mastercard kunngjort et partnerskap for å levere sanntidsbetalinger i Norden. Betalingsnettverket blir det mest avanserte, innovative og effektive betalingssystemet i verden, heter det i en pressemelding fra Mastercard.

Ny betalingsplattform for Norden

Partnerskapet vil bygge en ny betalingsplattform for Norden, for flere valutaer, og koble innbyggerne i de nordiske landene sammen i ett regionalt betalingsområde. Dette vil transformere hvordan penger flytter seg for forbrukere, selskaper, samfunnet og betalingsindustrien selv.

Betalingsnettverket er det første av sitt slag, og vil erstatte eksisterende betalingsinfrastruktur, noe som vil gi lavere kostnader og økt konkurranse. Deltakere vil være i stand til å sende og motta verdier på tvers av fire marked til lavere kostnader og økt sikkerhet.

Ikke bare vil dette gi raskere og mer brukervennlige betalingsløsninger for forbrukere, det vil også muliggjøre nye produkter, tjenester og forretningsmodeller, heter det videre i meldingen.

Vil utvikle flere tjenester

Å utvikle den underliggende infrastrukturen er bare det første steget. Deretter vil det bli lagt ned innsats i å utvikle flere felles tjenester og produkter basert på plattformen.

- Med dette spennende partnerskapet kommer vi til å bygge verdens første omfattende betalingsområde for straksbetalinger og forskjellige valutaer. Prosjektet er et tydelig eksempel på Mastercards visjon om å være en troverdig tilbyder av de nyeste og mest innovative betalingsmulighetene. Samtidig utvikler vi med prosjektet vår posisjon innen straksoverføringer i bankene, sier Javier Perez, president i Mastercard Europe.

Han mener at Norden har en sterk teknologisk posisjon sammenlignet med resten av verden:

- De nordiske markedene er allerede i front når det gjelder å utvikle og ta i bruk elektroniske betalingsløsninger. Den nye infrastrukturen vil opprettholde den sterke posisjonen Norden har overfor resten av verden, sier Perez.

- Toppmoderne betalingsinfrastruktur

Lars Sjögren mener samarbeidet gir muligheter for å utvikle løsninger som landene ikke kunne ha utviklet hver for seg.

- Dette er et stort fremskritt. Ved å kombinere krefter på tvers av Norden, kan vi utvikle betalingsløsninger enkeltlandene aldri kunne laget på egenhånd. Ved å dele kostnaden, vil vi få en toppmoderne betalingsinfrastruktur som er best i klassen på hastighet og sikkerhet. Dette vil løfte innovasjon og vekst i Norden, sier Lars Sjögren, administrerende direktør i P27.

Sanntidsbetalinger

Etterspørselen etter sanntidsbetalinger vokser over hele verden. Den nye betalingsplattformen vil plassere de nordiske landene i front, fremholdes det fra Mastercard.

Familie og venner vil kunne sende hverandre penger med telefonen, uavhengig av hvilken tjeneste de bruker eller hvilket land de bor i.

Bedrifter vil dra nytte av å få tilgang til et bredere nettverk av kunder og leverandører, og av å kunne betale eller ta betalt sømløst. Dette enkle grensesnittet vil gjøre det lettere for bankene å håndtere alle betalinger – innenlands, i Europa og utover.

Konsolideringen av ni plattformer i én vil gi bankene tilgang til sanntidsvisninger av betalingsnettverkene, brukerinformasjon og balanser på tvers av betalingsnettverk, og et datarikt meldingssett som gir mulighet til å utforske nye inntektsmuligheter.

Den nye betalingsplattformen er gjenstand for regulatoriske godkjennelser og endelige investeringsforpliktelser.

Om Mastercard

Mastercard er en teknologibedrift i den globale betalingsindustrien. Selskapet driver verdens raskeste betalingsbehandlingsnettverk, kobler sammen forbrukere, finansinstitusjoner, kjøpmenn, myndigheter og bedrifter i mer enn 210 land og territorier. Mastercard-produkter og -løsninger gjør hverdagslige handelsaktiviteter – som å handle, reise, drive en bedrift og administrere økonomi – lettere, sikrere og mer effektivt for alle.

Om P27

P27 Nordic Payments Platform AB er et initiativ fra seks av de største bankene i Norden: Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB og Swedbank. Målet er å skape en felles toppmoderne betalingsplattform i Norden. Arbeidet startet i slutten av 2017 med ambisjonen om lansering i 2021. Overføringen er gjenstand for en godkjennelsesprosess hos myndighetene, regulatoriske godkjennelser og endelige investeringsforpliktelser.

Kilde: Mastercard